Normal_rss_entry-110652

De oppositiepartijen willen dat het kabinet een bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging schrapt. PvdA-leider Lodewijk Asscher diende daartoe woensdag in het debat over de regeringsverklaring een motie in. Die is mede ondertekend door vrijwel de hele oppositie, inclusief PVV, FvD en SP.

Het is ongebruikelijk dat in de eerste termijn van een debat moties worden ingediend. Asscher kreeg daar echter na enige discussie toch toestemming voor van regeringsfracties. Volgens de PvdA-leider heeft de snelle indiening van de motie het voordeel dat premier Mark Rutte daar donderdag dan in zijn antwoord aan de Kamer op kan reageren. Hij verzet zich al geruime tijd tegen de bezuiniging op de wijkverpleging die in het regeerakkoord staat.

De bezuiniging op de wijkverpleging die de SP het nieuwe kabinet verwijt, is een plan van die partij zelf. Dat hield ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zijn SP-collega Emile Roemer voor. Segers wees Roemer erop dat de SP precies zulke afspraken met de gezondheidszorg wil maken. Roemer wierp tegen dat hij die bezuinigingen zoekt in het bestrijden van bureaucratie, winstuitkeringen en topsalarissen, maar ook dat verschilt volgens de ChristenUnie-voorman niets van de kabinetsplannen.

Door: ANP