Normal_bloeddruk__medicatie__hartcontrole__hart

De bloeddruk van mensen ouder dan 60 neemt geleidelijk af, al ruim 15 jaar voordat de persoon uiteindelijk sterft. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk en de Universiteit van Connecticut in Amerika. De bloeddruk van de deelnemers over de afgelopen 20 jaar werd geanalyseerd en dat liet een duidelijke daling zien naarmate de patiënt ouder werd. Dit meldt NU.nl.

Voor het onderzoek werden de dossiers van 46.634 patiënten geanalyseerd. Het ging daarbij om patiënten met hart- en vaatziekten en dementie maar ook mensen die in goede gezondheid verkeerden toen zij overleden. Uit de analyse blijkt dat de bloeddruk al tot 18 jaar voor het overlijden daalt. Bij 64 procent van de deelnemers ging het om een afname van 10 mm Hg, de eenheid waarin bloeddruk wordt uitgedrukt. In de laatste twee jaar van iemands leven was een snellere afname zichtbaar.

Mensen tussen de 60 en 69 jaar zagen hun bloeddruk met gemiddeld 8,5 mm Hg afnemen. Bij deelnemers die ouder dan 90 zijn, was er sprake van een afname van 22 mm Hg. Ook dementie, hoge bloeddruk, gewichtsverlies en hart- en vaatziekten waren factoren die voor een versnelde afname van de bloeddruk kunnen zorgen.

George Kuchel, directeur van het verouderingscentrum aan de Universiteit van Connecticut, zegt dat mensen “nu niet moeten denken dat behandeling van een hoge bloeddruk op latere leeftijd niet meer nodig is”. Ook is de natuurlijke daling van de bloeddruk geen reden om medicatie te laten staan. Bovendien moet vervolgonderzoek aantonen waarom de bloeddruk afneemt in de jaren voor iemands overlijden.

Door: Redactie Nationale Zorggids