Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

Kleinere thuiszorgorganisaties kunnen de komende tijd meer bezoekjes van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verwachten. De inspectie maakt zich namelijk zorgen over de kwaliteit van de kleinere bedrijven, omdat ze niet op de hoogte zijn van de kwaliteitseisen. Maandelijks komen er in Nederland zo’n honderd kleine thuiszorgorganisaties bij. Dat meldt de Telegraaf. 

Een bedrijf dat gerund wordt door vader en zoon springt eruit. De organisatie voldoet niet aan twaalf van de dertien normen en er blijkt sprake te zijn van gesjoemel met declaraties. Vader en zoon leveren minder zorg dan geïndiceerd, maar brengen deze uren wel in rekening. Al eerder kreeg het bedrijf een berisping.

Ook zorgverzekeraar DSW maakt zich zorgen om het toenemend aantal kleine zorgbedrijfjes van ondernemers buiten de zorg. “Onder hen taxichauffeurs, een handelaar in kattengrind en een chef van een autogarage die dachten dat ze wel even a vijftig euro per uur zorgen konden gaan leveren.” Hoewel er slechts weinig thuiszorgbedrijven zijn die foutief declareren, neemt het aantal wel in rap tempo toe.

Als het aan het ministerie van Volksgezondheid ligt komt er een waarschuwingsregister waarin frauderende bedrijven worden vastgelegd. Ook wil het ministerie dat zorgverzekeraars meer contracten afsluiten me dergelijke zorgorganisaties, maar of dit fraude tegen gaat is niet zeker. 

Door: Redactie Nationale Zorggids