Normal_ziekenhuis__wachtruimte

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het grootste nieuws deze week kwam uit ziekenhuisland: binnen een tijdsbestek van 24 uur zijn MC Slotervaart én de IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaard. Verder het opvallende nieuws dat er een nieuwe bofuitbraak onder studenten is, blijkt euthanasie bij dementie te mogen, indien zorgvuldig gehandeld is en stappen 50-plussers liever niet over op een andere zorgverzekeraar. 

Maandag: euthanasie bij dementie mag, mits zorgvuldig gehandeld is

Mits zorgvuldig, mogen artsen euthanasie verlenen aan dementerende ouderen of andere patiënten die als wilsonbekwaam worden gezien. Dit oordeelt de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie in een zaak waarin een arts euthanasie verleende aan een alzheimerpatiënte. De vrouw had een wilsverklaring laten opstellen en actualiseerde deze regelmatig. Hoewel zij nooit zelf aangaf op dat moment euthanasie te willen, zagen haar familie en arts dat het tijd was om haar te laten gaan. Er was sprake van uitzichtloos en ondraaglijk lijden, zoals ook in de wilsverklaring omschreven stond. De commissie is het met de arts eens. 

Opvallend is dat eerder dit jaar een verpleeghuisarts is berispt voor het plegen van euthanasie op een dementerende oudere vrouw. De arts handelde volgens de toetsingscommissie onzorgvuldig, want de vrouw had haar wilsverklaring niet op orde. Bovendien had de arts moeten proberen om de uitvoering van de levensbeëindiging van tevoren te bespreken met de patiënt. Dit is niet gebeurd. Zij kreeg nietsvermoedend koffie met daarin een slaapmiddel.

Dinsdag: 50-plussers ontevreden over zorgpremie, maar niet bereid om over te stappen

De meerderheid van de Nederlandse 50-plussers stapt voor 2019 niet over op een andere zorgverzekeraar. Hoewel ze niet te spreken zijn over de premies die ze elke maand betalen, zeggen senioren tevreden te zijn met hun huidige verzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van Startpagina.nl onder 1.429 Nederlandse 50-plussers.

“Veel senioren zijn huiverig om over te stappen”, constateert Leon Dekker, woordvoerder van Startpagina.nl. “If it ain’t broke, don’t fix it, lijkt de heersende houding. Of ze hebben gewoon geen zin in ‘gedoe’. Maar op het gebied van vergoedingen en de dekking zijn er forse verschillen tussen verzekeraars. Daar vallen honderden euro’s te besparen.”

Woensdag: studenten krijgen de bof, maar hoe is dat mogelijk?

Bij zes studenten uit Eindhoven is besmetting met het bofvirus vastgesteld. Bof is een zeer besmettelijke infectieziekte die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de speekselklier bij het oor. In Nederland komen sinds 2009 bofuitbraken voor, met name onder gevaccineerde studenten. Hier zijn twee mogelijke verklaringen voor. Een uitgebreid artikel hierover vind je hier terug.

Donderdag: onrust in ziekenhuisland door twee faillissementen

Nadat donderdagochtend de IJsselmeerziekenhuizen failliet werden verklaard, werd ook MC Slotervaart later op die dag bankroet verklaard. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de meeste andere zorgverzekeraars hebben de financiering stopgezet.

Patiënten die donderdag nog in MC Slotervaart lagen, moesten voor vrijdag 15.00 uur zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. De poliklinieken blijven nog enkele weken open. Hiervoor hebben de verzekeraars voldoende geld beschikbaar gesteld. Er staan nog 30.000 afspraken met 17.000 patiënten.
De locaties van de IJsselmeerziekenhuizen gaan niet meteen dicht. Er is geld vrijgemaakt voor de afbouw van de zorg dat naar verwachting enkele weken zal duren.

Vrijdag: zorgverzekeraars stellen geld beschikbaar voor tijdelijke continuatie zorg 

'The day after', zoals ze zo mooi in het Engels zeggen. Sinds het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en MC Slotervaart gisteren is een en ander in werking gesteld. Sinds vrijdagmiddag 15.00 zijn alle patiënten die nog in MC Slotervaart lagen, overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. De poliklinieken van de Amsterdamse vestiging van de MC Groep kunnen met financiële steun van de zorgverzekeraars nog enkele weken open blijven.

Alle vestigingen van de IJsselmeerziekenhuizen hoeven voorlopig ook nog niet dicht. In Flevoland werken ze aan langzame en verantwoorde afbouw van de zorg. Er hebben zich inmiddels diverse kandidaten gemeld voor eventuele overname van de IJsselmeerziekenhuizen. Wie deze kandidaten zijn is niet bekend. Ook is er nog niets duidelijk over hun plannen ermee.

Door: Redactie Nationale Zorggids