Eerste Zorgverslimmer award uitgereikt aan psychiater Yvette Roke

Yvette Roke, psychiater bij Ggz Centraal, nam donderdag de Tenzinger Zorgverslimmer award 2021 in ontvangst. De award werd dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de Zorgverslimmers Show. In de show kregen ook andere genomineerden de ruimte om hun zorgverslimmende ideeën over het voetlicht te brengen. Dat meldt ANP Expert Support.

Yvette wint deze award voor de ontwikkeling van de app Stress Autism Mate (SAM). Deze app heeft ze ontwikkeld in samenwerking met haar cliënten met autisme. SAM meet de persoonlijke ervaringen van de gebruiker door vragen te stellen over diens activiteiten en de daarbij ervaren stress. Op basis hiervan geeft de app tips om de stress te verlagen. Door verschillende metingen gedurende de dag maakt SAM een patroon zichtbaar en leert de gebruiker zijn stress beter te hanteren.

Erkenning

In een eerste reactie zei Yvette het winnen van de award te beschouwen als een enorme erkenning voor het werk dat zij, haar team en de cliënten hebben verricht om deze app tot een succes te maken. “Zo’n award winnen betekent dat deuren open blijven gaan voor de ideeën die je onder de aandacht wilt brengen”, zei ze. En ideeën heeft ze genoeg. Inmiddels is er ook de STAPP@Work app, bedoeld voor zorgmedewerkers om hun mentale weerbaarheid te verbeteren en gezond te blijven werken. Door deze app commercieel op de markt te brengen, hoopt Yvette de SAM app en andere apps voor cliënten kosteloos voor hen beschikbaar te kunnen blijven stellen.

Het belang van innovatie

Tenzinger heeft de Zorgverslimmer award in het leven geroepen om de bedenkers van slimme oplossingen voor grote zorguitdagingen in het zonnetje te zetten. CEO Boris Hololtcheff: “Deze prijs geeft aandacht aan oplossingen die op een bepaalde plaats worden ontwikkeld, maar die ook op andere plaatsen waardevol kunnen zijn."

Door: Nationale Zorggids
Beeld: ANP Expert Support