Normal_hoofdpijn_migraine

Toenemend gebruik van generieke migrainemedicijnen heeft ertoe geleid dat de kosten hiervoor daalden van 36 miljoen euro in 2021 naar zo’n 22 miljoen euro dit jaar. De recente toelating van een nieuwe groep migrainemiddelen in het basispakket zal de kosten echter stuwen, meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK). 

In vergelijking met 10 jaar geleden zijn de kosten aan migrainemiddelen flink gedaald, terwijl het aantal gebruikers (230.000 per jaar) al die tijd op een vergelijkbaar niveau is gebleven. Naar verwachting zullen de kosten van openbare apotheken in 2021 uitkomen op zo’n  22 miljoen euro, 40 procent minder dan de 36 miljoen in 2012. De oorzaak van deze daling ligt in het toegenomen gebruik van generieke varianten.

Triptanen

Als algemene pijnstillers onvoldoende werken, vormen triptanen met ruim 210.000 gebruikers verreweg de meest toegepaste geneesmiddelengroep bij migraine. 87 procent van de patiënten ontvangt een orale toedieningsvorm van een triptaan. Bij onvoldoende klachtenvermindering zijn de sneller werkende injecties en neussprays  aangewezen.

Per november 2021 heeft de minister van Volksgezondheid drie nieuwe migrainemiddelen toegelaten tot het basispakket, de CGRP-remmers erenumab, fremanezumab en galcanezumab. De middelen worden onder voorwaarden vergoed: alleen patiënten met chronische migraine die niet reageren op twee andere vergoedbare behandelmethoden, komen in aanmerking. Het Zorginstituut Nederland schat dat dit een beperkte groep betreft van 2.700 tot 3.600 patiënten.

Gelet op de kosten van 6.000 euro per patiënt per jaar voor behandeling met een CGRP-remmer kunnen de totale kosten aan migrainemedicatie oplopen met zo’n 15 miljoen euro tot 20 miljoen. Dit is bijna een verdubbeling van de jaarlijkse kosten tot dusver.

Door: Nationale Zorggids
Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen