‘Zorgverzekeraars zetten hoogstwaarschijnlijk weer reserves in bij verhoging zorgpremie’

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de zorgpremie met 11 euro per maand omhoog gaat, maar houdt er ook rekening mee dat zorgverzekeraars reserves inzetten om de premiestijging te beperken. Ondanks dat zij vorig jaar waarschuwden niet voor altijd reserves te hebben, lukt de inzet daarvan hoogstwaarschijnlijk wel gezien de coronacompensatie die ze hebben ontvangen. Dat denkt hoogleraar Marco Varkevisser, meldt Algemeen Dagblad. 

Varkevisser noemt het logisch dat zorgverzekeraars het geld deels teruggeven aan hun verzekerden, gezien de onderlinge concurrentie op de zorgpremie. De meeste zorgverzekeraars hebben bovendien geen winstoogmerk en hebben dus geen aandeelhouders aan wie zij winst kunnen uitkeren.

Beleggingsresultaten

Op 12 november weten we wat de zorgpremies van alle zorgverzekeraars zijn. Varkevisser stelt dat zij daarbij rekening houden met de beleggingsresultaten. Hebben verzekeraars een goed beleggingsjaar, dan kan dat een positieve invloed hebben op de hoogte van de zorgpremie. Waarschijnlijk zullen we – net als ieder jaar – als eerste van DSW horen met welke premiestijging het komt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky