Zorgpremie stijgt in 2024 flink, waarschuwen zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars hebben bij de presentatie van hun halfjaarcijfers te kennen gegeven dat de zorgpremies voor volgend jaar flink stijgen. De zorgkosten stijgen op dit moment exponentieel en de premies kunnen niet achterblijven, stelt ceo Jos Baeten van ASR Nederland. Dit meldt BNNVARA. 

Baeten stelt dat die exponentiele stijging van de zorgkosten niet samen kan gaan met het laag houden van de zorgpremie. Daarom denkt ook hij dat premies in 2024 flink hoger zijn. Zorgeconoom Wim Groot stelt dat een belangrijke reden voor de premiestijging ook de gestegen kosten voor zorgpersoneel zijn. Er zijn de afgelopen tijd nieuwe cao’s tot stand gekomen met fikse salarisverhogingen en het geld daarvoor moet ergens bij elkaar gesprokkeld worden. Daarom stijgt de premie niet alleen volgend jaar, maar ook de jaren erop flink.

“Door de vergrijzing wordt er een steeds groter beroep gedaan op de zorg, waardoor de kosten stijgen. Dat zullen we met z’n allen moeten gaan betalen volgend jaar”, zegt econoom Groot.

Financiële problemen

Dan zijn er nog de financiële problemen waar veel zorginstellingen mee kampen. Ziekenhuis met rode cijfers moeten wel de onderhandelingen aangaan met zorgverzekeraars over vergoedingen, tarieven en budgetplafonds. De slechte financiële situatie zorgt er echter voor dat niet alle kosten direct verhaald kunnen worden, wat ook weer terug te zien is in de zorgpremie.

De zorgpremie voor 2023 steeg gemiddeld met 127 euro op jaarbasis. Onderzoeker Jorn Alders van Poliswijzer.nl verwacht iets soortgelijks voor volgend jaar of meer. De exacte zorgpremies worden uiterlijk zondag 12 november bekendgemaakt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky