Normal_handen_schudden_samenwerking

(Novum) - Farmaceut Pfizer is 'zeer teleurgesteld' dat potentiële prooi AstraZeneca niet wil praten over een overname. Dat zei Ian Read, topman van het Amerikaanse concern, maandag in de Britse zakenkrant Financial Times. Read hoopt dat de top van AstraZeneca alsnog om tafel wil om te spreken over een van de grootste overnamepogingen ooit.

Volgens de Pfizer-topman is zijn bod van 106 miljard dollar (zo'n 78 miljard euro) de beste keuze voor de aandeelhouders van het Britse AstraZeneca. Read was daarom vorige week al twee dagen in Londen om steun van hen te krijgen. Ook was hij in gesprek met Britse ministers.

Pfizer heeft volgens de Britse overnamewet nog tot 26 mei om AstraZeneca aan de onderhandelingstafel te krijgen. Lukt dat niet, dan zijn de kansen op een 'vriendschappelijke overname' verkeken. Pfizer kan dan zijn overnameplannen intrekken of een vijandig bod doen. In dat geval bepalen aandeelhouders zelf of ze hun stukken in AstraZeneca aan Pfizer verkopen.

Read wilde in de Britse krant niet vertellen of Pfizer in dat geval zal overgaan tot een vijandig bod, waarbij de top van de Britse farmaceut feitelijk wordt gepasseerd. De topman lijkt voorlopig echter in te zetten op het ompraten van aandeelhouders en de top van AstraZeneca, dat het bod van Pfizer vorige week 'resoluut' afwees.