Normal_anti

Te veel Nederlanders slikken antidepressiva en huisartsen moeten de ‘gelukspillen’ minder vaak voorschrijven. Dat is de mening van psychiater Bram Bakker, meldt NU.nl.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceerde onlangs dat tien procent van de mensen ouder dan twaalf jaar in 2014 psychische klachten had. Voornamelijk jonge meisjes en oudere vrouwen vormen een risicogroep. Ongeveer een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva.

Bakker constateert dat er steeds meer mensen de pillen slikken: ieder jaar een toename van drie procent. Dit lijkt overbodig, omdat het aantal mensen met psychische klachten niet groeit. “Veel mensen zijn misschien wel somber, maar niet depressief met de klassieke klachten als gewichtsverlies, eindeloos piekeren, niet kunnen slapen, afvallen”, zegt de psychiater. “En dan zijn er de mensen die 'niet lekker in hun vel zitten' en andere vage klachten hebben. Klachten die eventueel bij een depressie kunnen horen, maar die ook op een andere manier te verhelpen zijn, en waarvoor je geen antidepressiva hoeft te slikken."

Deze week verschijnt er een boek van Bakker (‘Geluk uit een potje’) en daarin staat dat de werking van antidepressiva zwaar wordt overschat. Hij vindt dat huisartsen mensen met depressieve klachten moeten doorverwijzen naar de specialist. Iemand met diabetes krijgt immers ook geen insuline voorgeschreven door de huisarts, zo stelt hij. “Een huisarts heeft maar kort de tijd om met patiënten te praten. Ik als psychiater heb meer tijd en kom er dan bijvoorbeeld achter dat de klachten komen door een te zware baan of een rouwproces."

© Nationale Zorggids