Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Zilveren Kruis mag gewoon doorgaan met de pilot 'Zorg in de wijk' in Utrecht. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag heeft de vordering van Careyn om de proef te staken afgewezen. Dat meldt Skipr. 

De zorgverzekeraar wil starten met een proef waarbij per wijk één organisatie als voorkeursaanbieder van wijkverpleging wordt geselecteerd. Het doel is om voor minder versnippering in het zorgaanbod te zorgen. Onder andere FNV weert zich tegen deze vorm van wijkzorg, omdat er volgens de vakbond binnen één gemeente verdeeldheid ontstaat over de financiering, keuze en kwaliteit van de zorg. Volgens FNV wil Zilveren Kruis vooral in de kosten snijden.

Careyn vindt dat Zilveren Kruis met deze proef de keuzevrijheid van de cliënten aantast. Daarnaast worden jarenlange samenwerkingen in bijvoorbeeld zorgketens 'opgeblazen'. Careyn vond geen gehoor bij de rechter. "We respecteren de uitspraak van de rechter uiteraard", zegt bestuursvoorzitter Rob van Dam. "Maar de uitspraak lost de gesignaleerde problemen niet op en neemt onze zorgen niet weg."

Thuiszorgmedewerkers vrezen voor hun baan en inkomsten, maar volgens Zilveren Kruis is er van banenverlies geen sprake en zal er alleen een verschuiving van arbeidsplaatsen optreden. De nieuwe methode zou kostenbesparend zijn, waardoor er juist meer geld en tijd aan de zorg besteed kan worden. De zorgverzekeraar geeft aan dat de besparing niet in de eigen kas gaat terugvloeien.  

© Nationale Zorggids