Logo_logo_actiz

ActiZ, de branchevereniging voor zorgorganisaties, is blij dat er donderdag 8 december een aantal relevante moties zijn ingediend in het debat in de Tweede Kamer. Deze moties dragen bij om de zorg in verpleeghuizen verder te verbeteren. Maar ActiZ vindt dat er dan ook ‘boter bij de vis’ moet: er zijn per direct hogere tarieven nodig om goede zorg met voldoende personeel aan ouderen in verpleeghuizen te blijven leveren. Dat meldt ActiZ.

De Kamer verzoekt het kabinet om aan zorgorganisaties die aan alle wettelijke eisen voldoen automatisch 98 procent van het  maximale tarief toe te kennen, zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). ActiZ vindt dat zorgkantoren reële tarieven moeten betalen voor de zorg die zij bij zorgorganisaties inkopen. Verpleeghuisbewoners hebben steeds zwaardere zorg nodig. Als het budget niet voor hogere tarieven wordt ingezet, dan zal deze zorg verder verschralen. Want dan moeten zorgorganisaties medewerkers ontslaan en zullen er wachtlijsten ontstaan.

ActiZ roept de Tweede Kamer op om – als deze motie dinsdag 13 december wordt aangenomen - per direct boter bij de vis te doen. Want alleen met hogere, reële tarieven is het mogelijk om vanaf 2017 goede zorg blijven leveren met voldoende zorgprofessionals per groep.

Zorgorganisaties die boven de norm zitten, moeten toelichten waarom dit zo is en een afbouwplan maken om onder de 10 procent te komen. Staatssecretaris Van Rijn gaf aan dat de overheadnormdiscussie ook al in de motie over het manifest van Hugo Borst zit. Hij zal daarop in gaan in zijn Kamerbrief van begin volgend jaar waarin hij aangeeft hoe hij met deze motie aan de slag gaat. ActiZ ziet dat er verschillende definities gehanteerd worden als het over de overheadnorm gaat. De administratieve lasten in de ouderenzorg moeten worden verminderd, waardoor zorgorganisaties minder overhead nodig hebben, vindt ActiZ.

Naast de ingediende moties waarover dinsdag gestemd wordt, heeft staatssecretaris Van Rijn zowel mondeling als schriftelijk de toezegging gedaan dat het kostprijsonderzoek voor verpleeghuistarieven eerder beschikbaar is. Tevens neemt de NZa de mogelijke impact van een personeelsnorm op de toekomstige tarieven mee in dit onderzoek. ActiZ is blij met deze toezegging, want de organisatie pleit al langer voor reële tarieven om de ouderenzorg betaalbaar te houden en voldoende personeel aan te kunnen trekken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids