Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Het Centraal Tuchtcollege behandelde onlangs een beroep over een klacht tegen vier artsen: een huisarts, een neuroloog en twee internisten. Al jarenlang had de klager last van verschillende klachten. Zelf weet hij al zijn klachten aan vitamine B12-tekort. De artsen zagen andere mogelijkheden en onderzochten hem daarop. Volgens de wetenschappelijke standaarden had hij geen tekort aan vitamine B12. De klager vindt dat de artsen te weinig kennis hebben over een vitaminegebrek en onvoldoende onderzoek hebben gedaan. Dit meldt het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

De patiënt had jarenlang last van vermoeidheid, duizeligheid, slaapproblemen en concentratieproblemen. Op verschillende momenten kreeg hij vitamine B12 toegediend, per tablet en per injectie. De onderzoeken die de artsen deden, toonden echter geen tekort aan deze vitamine aan.

De man diende een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege omdat hij vond dat zijn huisarts, neuroloog en internisten onvoldoende kennis hadden over een vitaminegebrek, onvoldoende onderzoek deden en zodoende de gezondheid van de patiënt schaadden.

Het Regionaal Tuchtcollege heeft de klachten afgewezen; de artsen hebben behandeld zoals wetenschappelijk is vastgesteld over dit soort gezondheidsklachten, de goede onderzoeken laten uitvoeren en de juiste medicijnen voorgeschreven. Het Centraal Tuchtcollege is het eens met het oordeel van het Regionaal Tuchtcollege en beoordeelt het handelen van de artsen dan ook als passend.

Door: Redactie Nationale Zorggids