Normal_dokter__arts__stethoscoop

Steeds minder huisartsen willen een eigen praktijk, maar tegelijkertijd neemt de zorgvraag in Nederland toe. Hierdoor staat de huisartsenzorg de komende jaren flink onder druk. De prognose is dat er in vijf jaar tijd ongeveer 1.500 praktijkhouders met pensioen gaan, maar huisartsen merken nu al dat er weinig overnamekandidaten op de markt zijn. Het kan steeds vaker voorkomen dat een patiënt van een huisarts die stopt, geen nieuwe huisarts kan vinden. Dit meldt RTL Nieuws. 

In vijf jaar tijd zal 20 procent van de praktijkhouders stoppen met werken. Hoewel er hier en daar wel een huisarts bijkomt, kunnen zij de toenemende druk niet opvangen. 

Mogelijk krijgen patiënten in de toekomst niet één maar meerdere aanspreekpunten als huisarts. “Bij een kleine behandeling is dat niet zo erg, maar als je langdurig terug moet komen of in een ernstige situatie zit, is het erg vervelend als je voortdurend je situatie moet uitleggen”, zegt Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

Krimpregio's nu al in de problemen 

De Landelijke Huisartsenvereniging zit in sommige regio’s in Nederland al problemen opduiken, met name in krimpregio’s. Praktijkhouders die daar met pensioen gaan, kunnen geen huisarts vinden die de praktijk wil overnemen. Een jonge huisarts laat weten niet per se negatief tegenover praktijkhouderschap te staan, maar dat een arts als waarnemer ook goed verdient en een flexibeler arbeidsleven kan leiden.

Door: Nationale Zorggids