Normal_normal_justitie__rechtbank

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: eerste strafrechtelijke vervolging van een verpleeghuisarts die onzorgvuldig zou zijn geweest, dreigende woorden van minister Bruno Bruins en unieke staking. 

Maandag: rechtszaak tegen verpleeghuisarts

Op maandag 26 augustus stond voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een verpleeghuisarts terecht voor euthanasie op een 74-jarige vrouw met ernstige dementie. Het OM, dat haar strafrechtelijk vervolgt, zegt niet te twijfelen aan haar goede bedoelingen en wil ook niet dat ze gestraft wordt, maar wil wél dat de rechtbank haar beschuldigt van moord.

De dementerende vrouw had in haar wilsverklaring laten opnemen euthanasie te willen bij dementie, op een zelf gekozen moment. Daar vroeg de patiënte tijdens haar verblijf in het verpleeghuis niet specifiek om. Wel zou ze op sommige dagen wel twintig keer hebben gezegd dood te willen.

Dinsdag: minister eist uitleg bij peperdure medicijnen

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg dreigt fabrikanten van peperdure medicijnen aan de schandpaal te nagelen, als zij niet kunnen uitleggen waarom zij zo’n hoge prijs vragen voor hun geneesmiddelen. Het stoort de bewindsman dat aan sommige medicijnen een hoog prijskaartje hangt, zonder dat bekend is waarom. Het is volgens hem tijd dat farmaceuten verantwoordelijkheid nemen. Doen ze dat niet, dan zoekt hij de publiciteit op.

Woensdag: eerste staking in Nederlandse geschiedenis van de jeugdzorg

Duizenden jeugdwerkers uit het hele land staken op maandag 2 september in Den Haag vanwege de crisis in de jeugdzorg. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Nederland dat werknemers in de jeugdzorg, die er sinds 1901 is, staken.

Donderdag: duizenden euro’s weg na verdwijnen doneerwebsite goede doelen

Wie via de doneerwebsite Dream or Donate geld heeft overgemaakt voor een goed doel, is dat geld mogelijk kwijt. Ook het goede doel zelf kan fluiten naar het opgehaalde bedrag, nu de website uit de lucht is gehaald. Zo probeerde moeder Patricia Lagemaat geld in te zamelen voor een nieuwe tandemfiets voor haar beperkte zoon, maar kan nu fluiten naar het geld. De eigenaar van de website zegt dat de site is gehackt & dat gedupeerden hun geld terugkrijgen, mits zij een betaling kunnen aantonen.

Vrijdag: ziekenhuizen vragen geld aan kabinet voor geëiste loonstijging medewerkers

Ziekenhuizen willen ziekenhuismedewerkers wel een beter cao aanbieden, maar kunnen dat niet omdat ze met het kabinet hebben afgesproken de zorguitgaven terug te dringen. Voorzitter Ad Melkert van de Vereniging van Nederlandse Ziekenhuizen (NVZ) heeft een brief aan het kabinet geschreven om met geld over de brug te komen, zodat tegemoetgekomen kan worden aan de wensen van de verpleegkundigen in ziekenhuizen. 

Door: Nationale Zorggids