Normal_dokter_huisarts

Kamerlid Maarten Hijink van de SP heeft aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid gevraagd wat hij ervan vindt dat huisartsen zijn gewisseld van voorkeursverzekeraar Menzis naar Zilveren Kruis en de ingrijpende gevolgen daarvan. Huisartsen in de regio Lochem zijn hier niet blij mee en vrezen dat de organisatie van chronische zorg en zorg voor ouderen onder Zilveren Kruis gaat lijden. Dit meldt Skipr.

Volgens de huisartsen is er sprake van willekeur. Ze hebben het idee slechter af te zijn, omdat ze van Menzis extra financiering voor de ouderenzorg kregen. De gemeente Lochem en omstreken (deel van de Achterhoek) vergrijzen snel en daarom is die financiering daar heel belangrijk. Menzis is echter van mening dat die gemeenten geen kerngemeenten zijn. Via Zilveren Kruis krijgen ze veel minder financiering voor de ouderenzorg.

Financiering ouderenzorg

Zilveren Kruis werkt sinds 2022 met een nieuwe wijze van financiering, waardoor de vergoeding voor ouderenzorg en voor praktijkondersteuners veel lager uitvallen. Tegelijkertijd moeten de huisartsen en praktijkondersteuners dezelfde zorg leveren, maar of dat lukt is nog maar de vraag.

Hijink van de SP vreest voor de grote organisatorische veranderingen die huisartsen moeten maken om belangrijke, laagdrempelige zorg te kunnen blijven bieden.

Door: Nationale Zorggids