Umc's juichen toe dat besluit toekomst kinderhartchirurgie dichterbij komt

De academische ziekenhuizen in Groningen en Utrecht reageren voorzichtig positief op het voornemen van minister Ernst Kuipers om binnen enkele maanden de knoop door te hakken over de toekomst van de kinderhartchirurgie in Nederland. "We zien positieve aanknopingspunten", reageert hoofd Kindergeneeskunde Eduard Verhagen van het UMC Groningen op de brief die Kuipers daar maandag over verstuurde. "De stem van het noorden is gehoord", voegt hij eraan toe. Het UMC Utrecht is "blij dat er zo'n helder tijdpad is". Daar staat het ziekenhuis "helemaal achter, in het belang van de patiënten", laat een woordvoerster weten.

Kuipers wil uiterlijk 1 april van de universitaire medische centra (umc's) zelf horen in welke twee centra de operaties in de toekomst moeten plaatsvinden. Er zijn nu nog vier centra die de complexe operaties uitvoeren. Dat moeten er wat de minister betreft twee worden, omdat dat volgens diverse rapporten die er in de loop der jaren over zijn verschenen goed is voor de kwaliteit en continuïteit - en daarmee voor de overlevingskans van patiënten met aangeboren afwijkingen aan het hart.

Verhagen is vooral blij dat Kuipers een groot gewicht toekent aan de impactanalyse die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft opgesteld. "Daarin vinden we een deel van onze argumenten terug, bijvoorbeeld dat regionale spreiding belangrijk is." Het UMCG had liever gezien dat drie centra over zouden blijven die de operaties uitvoeren. "Maar ik geloof dat dat niet meer zo voor de hand ligt. Tegen het aantal van twee zullen we niet protesteren", zegt Verhagen.

Hoogcomplexe zorg

De overheid stuurde vorig jaar nog aan op het concentreren van de operaties in Rotterdam en Utrecht. Daartegen kwam veel weerstand vanuit de umc's van Groningen en Leiden. Op aandringen van de Tweede Kamer kwam er eerst een impactanalyse van de NZa. De autoriteit onderschreef het belang van het concentreren van dit soort "hoogcomplexe zorg" die relatief weinig nodig is, maar waarschuwde ook voor "grote en onomkeerbare" gevolgen als centra de operaties moeten staken. Over het beperken van die gevolgen wil de minister eveneens advies van de NFU, de koepelorganisatie van de umc's.

Het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden, dat samenwerkt met Amsterdam UMC, hebben nog niet op de brief van Kuipers gereageerd.

Door: ANP