Overheidsuitgaven

DEN HAAG - Uit de voorjaarsnota 2013 blijkt dat de overheidsuitgaven aan zorgkosten dit jaar 100 miljoen euro lager uitvallen dan begroot. Vorig jaar vielen deze kosten nog 1,1 miljard euro hoger uit. Dat meldt Zorgvisie.

De lagere kosten zijn het gevolg van het succesvolle preferentiebeleid. Door dit beleid vergoeden zorgverzekeraars alleen de goedkopere medicijnen van geselecteerde fabrikanten. Het beleid heeft voor een besparing van 400 miljoen euro gezorgd. Macro-economische ontwikkelingen leidden echter tot tegenvallers van in totaal 300 miljoen, waardoor de gunstige cijfers beperkt bleven tot 100 miljoen euro.

Bij haar aantreden stelde minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid zich tot doel de uitgaven voor zorg beheersbaar te maken. Om dat te bereiken sloot zij akkoorden met onder meer ziekenhuizen, huisartsen, ggz en medisch specialisten. De woordvoerder van de minister stelt dat de maatregelen en afspraken hun vruchten beginnen af te werpen. "Het preferentiebeleid of de marktwerking bij geneesmiddelen levert zonder verlies van kwaliteit een enorme bijdrage aan de verlaging van de uitgaven in de zorg. Dit is goed voor premiebetaler en patiënt", aldus de woordvoerder.

© Nationale Zorggids / Ype van Woersem