Normal_geld_stijging_omhoog

Patiëntenfederatie NPCF en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam doen onderzoek naar het zorgmijden van de Nederlandse patiënt. Zij vragen zich af of patiënten niet of minder naar het ziekenhuis gaan vanwege het eigen risico dat ze mogelijk moeten betalen. Dat meldt de NPCF. 

Om antwoord te krijgen op de onderzoeksvraag heeft de patiëntenfederatie een vragenlijst rondgestuurd onder 23.000 leden van het patiëntenpanel. De VU gaat de gegevens, die worden gebruikt voor een promotie-onderzoek, vervolgens verwerken.

“We horen en lezen in de media steeds vaker over zorgmijden als gevolg van het eigen risico”, zegt NPCF-directeur Dianda Veldman. “Maar de deskundigen spreken elkaar tegen over de vraag of zorgmijden wel of niet bestaat. Wij willen daarom graag van ons panel horen hoe zij er tegenaan kijken. Wanneer besluit iemand om een onderzoek niet te doen vanwege de kosten? Waar ligt de grens van wat mensen willen en kunnen betalen?”

Het eigen risico ligt in 2016 op 385 euro en dat is volgens veel mensen te veel geld. Zorgverzekeraar VGZ pleitte er al eens voor om het eigen risico omlaag te brengen. De Landelijke Huisartsen Vereniging en ouderenorganisatie ANBO spraken vorig jaar al hun zorgen uit over het zorgmijden door het eigen risico. Veldman: “Wij vragen daarom in ons onderzoek welk bedrag mensen redelijk vinden als eigen risico.” 

© Nationale Zorggids