Normal_budget_geld_bezuinigingen35

In Ermelo liggen de zorgkosten per verzekerde beduidend hoger dan het landelijke gemiddelde. Uit gegevens van Vektis blijkt dat men in 2014 in Ermelo bijna twee keer zoveel zorgkosten maakte dan het gemiddelde, wat resulteerde in een bedrag van 7327 euro per verzekerde. In het Noord-Hollandse Spaarnwoude en Haarlemmerliede waren de kosten met 2404 euro het laagste van alle gemeenten. Dit meldt Skipr. 

De zorgkosten van Nederlandse gemeenten variëren onderling behoorlijk. Dit komt deels doordat sommige gemeenten veel zorginstellingen zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen hebben. Hierdoor schieten de zorgkosten binnen die gemeente omhoog. Ermelo heeft onder andere een grote ggz-instelling. De helft van de zorgkosten wordt in Ermelo uitgegeven aan instellingen voor langdurige zorg.

In Nederland liggen de gemiddelde zorgkosten per verzekerde op 3760 euro. Hiervan had 40 procent betrekking op de toenmalige Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), die in 2015 gedeeltelijk is overgegaan in de Wet langdurige zorg (Wlz). De overige 60 procent had betrekking op de zorgverzekeringswet.

Bij de ene gemeente is meer geld uitgegeven aan huisartsenzorg, bij de andere gemeente gaat er meer op aan medisch-specialistische zorg. Van de verzekerden in Nederland maakte 87 procent in 2014 gebruik van zorg vanuit de Zorgverzekeringswet. Ongeveer 6 procent van de verzekerden maakte dat jaar gebruik van AWBZ-zorg.

© Nationale Zorggids