Normal_factuur_rekening_betaling_betalen

De Consumentenbond roept zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nogmaals op om meer openheid te geven over de ziekenhuiskosten. Samen met Open State Foundation heeft de bond inmiddels een website laten ontwikkelen waarop consumenten ziekenhuisprijzen kunnen plaatsen. Op deze manier hopen de organisaties samen met de consument alle tarieven te kunnen verzamelen. Dat meldt de Consumentenbond.

Op de website kunnen consumenten hun ziekenhuisrekeningen plaatsen. Zij kunnen na plaatsing meteen het verschil tussen de eigen kosten en de landelijk gemiddelde prijs van dezelfde behandeling zien. Door alle gegevens te verzamelen hopen de Consumentenbond en Open State Foundation dat de consument een goed geïnformeerde en vrije keuze kan maken voor een zorgaanbieder of zorgverzekeraar. “Veel mensen hebben geen idee wat een medische behandeling in een ziekenhuis kost, terwijl het overgrote deel van de zorg vergoed wordt uit collectieve middelen”, zegt Arjan El Fassed, directeur van de foundation.

De Consumentenbond garandeert de consument dat alle gegevens die zij delen volledig anoniem blijven. De enige informatie die ze uit ‘mijn omgeving’ van de zorgverzekeraar hoeven te halen is de naam van het ziekenhuis, het behandeljaar, de negencijferige code van de behandeling en de prijs van de behandeling. 

Door: Redactie Nationale Zorggids