Normal_rss_entry-105181

Het bedrag dat de overheid aan zorg uitgeeft, stijgt zo snel dat het andere uitgaven dreigt te verdringen. De Raad van State schreef dat gisteren in zijn advies op de Miljoenennota voor volgend jaar. "Zonder verder ingrijpen zal de groei van de zorguitgaven (4,1 procent per jaar) de komende jaren veel hoger zijn dan de voorziene economische groei", waarschuwt het adviesorgaan. Dat heeft onder meer gevolgen voor de koopkracht. Het blijft daarom noodzakelijk de groei van de zorguitgaven goed in de gaten te houden "en zo mogelijk te begrenzen."

De Raad van State wijst er verder op dat het kabinet de werkenden “dubbel raakt” door extra geld beschikbaar te stellen voor de koopkracht van ouderen. Werkenden betalen namelijk voor de reparatie, waardoor hun eigen koopkracht lager uitvalt. Volgens de Miljoenennota trekt het kabinet volgend jaar 425 miljoen uit om de inkomenspositie van uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden te verbeteren.

Demissionair minister Dijsselbloem van Financiën wil bovendien dat er een politieke noodremprocedure komt voor zorguitgaven die voortvloeien uit nieuwe kwaliteitsnormen. Dat zegt hij in een interview met het Financieel Dagblad. Den Haag werd dit jaar overvallen door de extra kosten voor verpleeghuiszorg die het onverwachte gevolg waren van een wettelijke norminstelling die in handen was gelegd van het Zorginstituut.

“Wat me zorgen baart is dat we een wet hebben gemaakt die zo'n grote beslissing uit handen van de politiek haalt. Je zou boven een bepaald bedrag toch een noodremprocedure moeten inbouwen, zodat de politiek het nog een keer kan wegen”, aldus Dijsselbloem.

Door: ANP