Normal_geld_rekenmachine_belasting

Volgens zorgeconomen Xander Koolman en Michiel Verkoulen komen mensen in de financiële problemen door het ingewikkelde Nederlandse zorgsysteem. Hiermee reageren zij op het recente bericht dat mensen die financiële problemen hebben door hoge zorgkosten soms extreme maatregelen moeten nemen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Koolman stelt dat zorgbetalingen en de compensatieregelingen daarvoor dusdanig ingewikkeld zijn, dat mensen erdoor in de problemen komen. Wie bijvoorbeeld veel ouderenzorg of ziekenhuiszorg nodig heeft, kan gebruikmaken van toeslagen, maar heeft ook te maken met moeilijke en ondoorzichtige rekeningen en onverwachte eigen bijdragen.

“Mensen zijn soms na een afspraak met een specialist van 10 minuten de volledige 385 euro eigen risico kwijt. Of ze moeten voor een behandeling die in de ogen van de patiënt in 2018 heeft plaatsgevonden ook in 2019 het volledige eigen risico betalen. Rekeningen komen heel laat”, legt Koolman uit. Die rekeningen komen daardoor op onverwachte moment, waardoor dergelijke uitgaven lastig zijn om in te plannen. 

Door: Nationale Zorggids