Logo_mesazorg_logo

Als zorgaanbieder MeSa Zorg niet voor 15 januari aanstaande de zaken op orde brengt, beëindigen de gemeenten waarmee het samenwerkt hun contract met de organisatie. Momenteel zet de zorgaanbieder voor jongeren en jongvolwassen met een verstandelijke beperking, gedragsproblemen of psychische problemen onvoldoende gekwalificeerd personeel in, waardoor de kwaliteit van zorg in gevaar komt. Dat meldt Omroep Gelderland. 

De zorgaanbieder heeft een zorgboerderij waar het 24-uurszorg aanbiedt aan jongeren en jongvolwassenen met diverse problemen. Ook heeft MeSa een trainingshuis waar jongvolwassenen begeleid wonen. Maar op beide locaties schijnen er problemen te zijn. Jongeren die nog niet de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, zitten op de zorgboerderij bijvoorbeeld tussen drugsverslaafden.

Er wordt bovendien geen opgeleid personeel ingezet, maar vaak staan de stagiairs er alleen voor. Zonder afgeronde opleiding en ondersteuning van ervaren personeel, is het moeilijk voor hen om de  cliënten met diverse complexe problemen onder controle te houden. Daarom wordt de politie bij problemen vaak ingeschakeld, zegt een groep klokkenluiders. Zij verwachten actie van de gemeenten. De gemeente Overbetuwe heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de situatie bij MeSa.

“Wij herkennen ons niet in het beeld dat geschetst wordt. Wij voldoen aan alle wettelijke eisen. Het is goed dat instanties alert zijn, maar in ons geval is dat ten onrechte. Wij vertrouwen op een goede uitkomst van de inspectie”, reageert Sabine van Meurs van MeSa Zorg. Dit blijkt helaas niet het geval, want de gemeente heeft de organisatie in gebreke gesteld. Daarom heeft het nog tot 15 januari de tijd om de gemeente te vertellen wat er de komende tijd verbeterd zal worden. Als dat niet gebeurt, worden de contracten met de tien gemeenten waarmee MeSa samenwerkt verscheurd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids