Normal_geld_briefgeld_munten

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer: suikermax voor kinderen, veroordeelde huisarts overlijdt in cel en stijgende zorgkosten zonder stijgende premie. 

Maandag: Twentse zorginstelling kampt met flinke schuld gemaakt door oud-bestuurders

De Twentse zorginstelling Zeker Zorg blijkt twee jaar lang foutief te hebben gedeclareerd. Daarom eist zorgverzekeraar Menzis 1,6 miljoen euro terug. Daarbij heeft de Belastingdienst de instelling voor beschermd wonen een rekening van 432.000 euro gestuurd én eist de gemeente Enschede subsidiegeld terug: 436.00 euro in totaal. Zeker Zorg is onlangs bestuurlijk gefuseerd met zorggroep Manna. 

Dinsdag: vandaag zitten 4- tot 8-jarigen al aan hun suikermax voor het hele jaar

Voedselwaakhond foodwatch riep dinsdag 9 juli uit tot ‘suikermaxdag’. De dag waarop kinderen tussen de 4 en 8 jaar al de door de WHO maximaal aanbevolen hoeveelheid suiker voor een heel jaar hebben binnengekregen. Suikermaxdag is het leven geroepen om aandacht te vestigen op de hoeveelheid suiker die kinderen op jaarbasis binnenkrijgen: 4- tot 8-jarigen eten jaarlijks ongeveer 31 kilo suiker en zijn daarmee de leeftijdsgroep die relatief gezien de meeste suikers eet.

Woensdag: voor ontucht veroordeelde huisarts dood gevonden in zijn cel

De 38-jarige huisarts die in januari is veroordeeld tot 5,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens ontucht, heeft waarschijnlijk een einde gemaakt aan zijn eigen leven. Hij werd dood gevonden in zijn cel.

Donderdag: CBR ontvangt honderden schadeclaims om wachttijden rijbewijs

Het CBR heeft tot op heden ruim 450 schadeclaims ontvangen van 75-plussers die hun rijbewijs niet kunnen verlengen omdat het CBR kampt met wachttijden voor het verwerken van de verplichte gezondheidsverklaring. Probleem: zonder deze verklaring mag iemand van 75 jaar of ouder het rijbewijs niet verlengen. En zonder geldig rijbewijs mag niet gereden worden.

Vrijdag: zorgkosten stijgen maar zorgpremie stijgt niet mee

In 2019 zullen de zorgkosten oplopen tot zo’n 46,4 miljard euro. Een flinke stijging ten opzichte van het jaar ervoor toen er 44,3 miljard werd uitgegeven aan zorg. Hoewel de kosten voor de zorg blijven stijgen, blijft de premie aardig gelijk. Men betaalt zelf niet veel meer premie dit jaar ten opzichte van 2018.

Door: Nationale Zorggids