Knuffelbeer

AMSTERDAM (Novum) - De signalering van kindermishandeling door huisartsenposten is nog steeds onvoldoende. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maandag op basis van onderzoek bij alle 122 huisartsenposten in Nederland. Sinds twee jaar geleden is er op het gebied van signalering van kindermishandeling te weinig verbeterd, vindt de IGZ.

Hoewel de situatie ten opzichte van 2010 aanzienlijk is verbeterd, scoren de huisartsenposten nog steeds onvoldoende. Bij een kwart van de posten ontbreekt het aan screeningsinstrumenten en een protocol om kindermishandeling te signaleren en bij bijna de helft is de scholing van de telefonisten onvoldoende.

Ook de samenwerking met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) is nog te vaak onvoldoende, vindt de inspectie. Bij bijna de helft van de posten ontbreekt het aan afspraken over verwijzing, advisering en overleg met het AMK. De huisartsenposten krijgen tot het einde van het jaar om zich te verbeteren. Bij instellingen die dan nog niet voldoen aan de normen, grijpt de IGZ in.

Jaarlijks zijn 110 duizend kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Verhoudingsgewijs zien huisartsen op huisartsenposten meer mishandelde kinderen dan in een gewone praktijk, omdat op de huisartsenpost betrekkelijk anoniem een arts kan worden bezocht en zo vermoedens van kindermishandeling door de eigen huisarts vermeden kunnen worden.