Normal_jeugddetentie

De Inspectie Jeugdzorg heeft in samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs en de Inspectie voor de Gezondheidszorg meerdere toetsen uitgevoerd in het kader van het stapsgewijs toezicht op de jeugdzorgplus. Jeugdzorgplus is een vorm van (gesloten) jeugdzorg voor kinderen en jongeren met zeer zware gedragsproblemen. 

In vrijwel alle gevallen beoordeelden de inspecties de kwaliteit van de zorg bij de onderzochte instellingen als voldoende. De Inspectie Jeugdzorg (IJZ) doet stapsgewijs onderzoek naar de kwaliteit van de Jeugdzorgplus. Stap 1 van het toezicht (uitgevoerd in 2009) had betrekking op de rechtspositie van de jongeren. Stap 2 van het toezicht betrof het leefklimaat van de jongeren en werd uitgevoerd vanaf 2010. Een onderdeel van dit toezicht – de samenwerking tussen instelling en school - werd uitgevoerd in samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs (IvhO). Vanaf 2012 voeren de IJZ, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de IvhO gezamenlijk stap 3 van het toezicht uit, gericht op het behandeltraject van de jongeren.

Bij de locatie Schakenbosch werd het onderdeel ‘samenwerking tussen instelling en school’ (stap 2) nog als onvoldoende beoordeeld. De inspecties verwachten van Schakenbosch binnen zes weken een plan van aanpak ter verbetering van de samenwerking tussen instelling en school. Daarnaast hebben de inspecties enkele verbetermaatregelen voorgesteld bij Horizon, locatie de Vaart en Lindenhorst-Almata. Hoewel deze locaties als voldoende werden beoordeeld, dienen deze verbeteringen binnen zes maanden te worden gerealiseerd.

In de loop van 2014 brengen de inspecties een landelijke eindrapportage uit met een samenvattend beeld van het gehele stapsgewijze toezicht.

© Nationale Zorggids