Normal_kind_ogen_peuter

Zorgprofessionals die vermoeden dat hun minderjarige patiënt slachtoffer is van mishandeling kunnen vanaf 12 december dag en nacht bellen met het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK). Hier krijgen zij advies van gespecialiseerde kinderartsen en forensisch deskundigen. Stichting LECK is een gezamenlijk initiatief van Emma Kinderziekenhuis/AMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMCU, het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en het Nederlands Forensisch Instituut.

Naar schatting worden jaarlijks 120.000 kinderen lichamelijk mishandeld of seksueel misbruikt. 'Het snel opsporen en aanpakken van kindermishandeling, kan slachtoffers veel leed besparen. Een goede begeleiding is essentieel. Mishandelde kinderen zijn op latere leeftijd grootgebruikers van de
gezondheidszorg. Ze tonen vaak risicovol gedrag en gebruiken soms verdovende middelen', aldus Elise van der Putte, kinderarts UMCU en voorzitter van Stichting LECK.

Artsen die kindermishandeling vermoeden, kunnen 24 uur per dag het LECK bellen. Zij krijgen dan
rechtstreeks contact met een gespecialiseerde kinderarts van één van de drie deelnemende ziekenhuizen. Deze persoon adviseert, nadat de situatie is besproken en eventuele foto’s van de letsels zijn bekeken, of en welk nader onderzoek nodig is. De geraadpleegde kinderarts kan voor overleg en advies 24 uur per dag contact opnemen met de forensisch artsen van het NFI, die gespecialiseerd zijn in kindermishandeling. Naast (telefonisch) advies biedt het LECK geïntegreerde zorg aan verwezen kinderen. Het LECK is uitsluitend bereikbaar voor medici en fungeert niet als meldpunt. Advies- en Meldpunt Kindermishandeling blijft daarvoor de aangewezen instantie.

© Nationale Zorggids