Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

Vorige week belandde een zesjarig Belgisch jongetje in het ziekenhuis, nadat hij onderkoeld op het balkon van zijn huis werd gevonden. Zijn ouders zetten hem vijftien uur lang buiten, bij wijze van straf. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming Nederland komen zulke situaties helaas ook in Nederland voor. Dat meldt RTL Nieuws.

Richard Bakker, woordvoerder van de Raad voor de Kinderbescherming, stelt dat Nederland veel doet aan preventie van kindermishandeling. Zo is hier de meldcode kindermishandeling die jeugdhulpverleners ondersteunt bij het signaleren en melden van kindermishandeling. “Er is een grote meldbereidheid. Maar dan nóg kun je niet voorkomen dat het gebeurt. Je hebt gezinnen die erg geïsoleerd leven of zorg mijden. Dat blijft een lastige groep”, zegt Bakker.

Bij de William Schrikker Groep kunnen ouder met psychiatrische stoornissen terecht. En kinderen die ernstig mishandeld of verwaarloosd zijn, kunnen uit huis geplaatst worden.

In België werd het zesjarige jongetje gestraft omdat hij eten had gezocht. Zijn moeder en stiefvader stonden dat niet toe en zetten hem op Tweede Kerstdag vijftien uur lang in zijn pyama op het balkon. Hij belandde op de intensive care. Hij en zijn tweelingzusjes bleken ondervoed en mishandeld door hun moeder en stiefvader. Hoewel ze hun daden niet ontkennen, lijken ze de ernst van de zaak niet in te zien.

Door: Redactie Nationale Zorggids