Logo_ministerie_van_volksgezondheid

Voor het project Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg mogen vier zorgorganisaties afwijken van de regels die door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zijn opgesteld. De organisaties doen dit in een poging om de zorg te hervormen, wat volgens hen niet kan binnen de huidige regels. Het project vindt plaats in het kader van 'Waardigheid en Trots' van het ministerie van Volksgezondheid. Dit meldt Skipr.

De vier zorginstellingen willen de zorg op een andere manier aanbieden, waarbij ook wordt gekeken naar de rol tussen patiënten, hun familie en de zorgverleners. Zij mogen binnen dit project buiten bepaalde regels van de IGZ werken, bijvoorbeeld rondom toezicht en inkoop. De regels zouden het lastig maken om de verbetering van verpleeghuiszorg mogelijk te maken.

In totaal krijgen 29 verpleeghuizen de mogelijkheid om deel te nemen aan het project. Vier instellingen zijn de voorlopers. Zij kunnen als voorbeeld dienen voor de andere deelnemers en er mag actief meegekeken worden met hen. Andere instellingen mogen vervolgens overnemen wat zij belangrijk vinden. In oktober wordt de lijst bekend gemaakt met definitieve namen van zorginstellingen die mee mogen doen aan het project.

Door: Redactie Nationale Zorggids