Normal_ouderen_senioren_oudere_man

Volgens Kamerlid Liane de Haan is het nodig om meer passende woningen voor ouderen te bouwen om de woningmarkt deels van het slot te halen. Op dit moment zijn er onvoldoende op maat gemaakte woningen voor ouderen, waardoor zij in huizen blijven zitten waar anders starters en jonge gezinnen in hadden kunnen wonen. Dit meldt De Stentor. 

Door ouderen naar passende woningen te verhuizen, komen er honderdduizenden woonplekken bij, zegt Den Haan. Daarvoor zijn huizen nodig die dichtbij voorzieningen en openbaar vervoerspunten staan, zodat de ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Op dit moment woont meer dan 90 procent van de zelfstandig wonende ouderen in een huis dat niet meer bij hun behoeften past, blijkt uit eerder onderzoek van ActiZ. Op maat gemaakte woningen in de buurt van voorzieningen bouwen, zal zo’n 7,5 miljard euro kosten plus 6 miljard euro voor woningaanpassingen voor ouderen die in de buurt van voorzieningen willen wonen.

Woningen voor senioren 

Gemeenten lijken hier echter nog niet volop aan mee te willen werken, omdat de bouw van dure woningen aantrekkelijker is. Duurdere woningen zijn echter geen oplossing voor het probleem, stelt Den Haan. “Het is als een trechter: je moet niet de bovenkant verder verbreden maar de onderkant”, zegt ze in het opiniestuk in De Stentor. “Anders komt de doorstroming nooit op gang. Wat mij betreft is het glashelder: ouderen wonen in te grote, niet passende woningen met trap, drempels en vaak een tuin die lastig te onderhouden is. Terwijl starters en jonge gezinnen niet aan een woning kunnen komen. De oplossing: woningen voor senioren, zodat jongeren en gezinnen in hun woning kunnen trekken.”

Door: Nationale Zorggids