Normal_bord_gehandicapten_rolstoel

Steeds meer sporters met een beperking vinden hun weg naar een geschikte sportclub. Dat blijkt uit een factsheet van het Mulier Instituut dat sportmogelijkheden voor mensen met een beperking in kaart heeft gebracht. Meer dan 50 procent van de sportclubs, 97 procent van de fitnesscentra en 90 procent van de zwemorganisaties hebben sporters met een beperking. Ook blijkt dat een groot deel van de aanbieders bereid is om meer mensen met een beperking aan te trekken. Dit meldt Gehandicaptensport Nederland.

Het is goed nieuws dat steeds meer sportverenigingen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Bij een deel van de aanbieders sporten mensen met en zonder beperkingen samen. Echter komt het ook voor dat er speciale uren of aparte groepen worden ingericht om sporters met een (specifieke) beperking beter te kunnen ondersteunen bij het sporten.

Toegankelijke ruimte

Als grote beperking noemen sportaanbieders het vinden van gekwalificeerd personeel of vrijwilligers om deze sporters te instrueren. Ook zou het toegankelijk maken van de betreffende ruimte voor sportaanbieders moeilijk zijn. Een toegankelijke ruimte heeft geen hoogteverschillen zoals trappen of drempels. Ook is de deur breed genoeg om er met een rolstoel doorheen te kunnen en is er een lift aanwezig als de ruimte zich niet op de begaande grond bevindt. Het realiseren van voldoende mogelijkheden voor sporters met een beperking werk bevorderend voor zowel het behouden als aantrekken van nieuwe leden met een beperking.

Door: Nationale Zorggids