Week 28: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: Rutte wil praten met Diederik Gommers over 'afgedwongen belofte'

Premier Mark Rutte wil intensivecarearts Diederik Gommers spreken over diens verklaring dat hij zich door het ministerie van Volksgezondheid onder druk gezet heeft gevoeld. "Daar moeten we over doorpraten", zei Rutte in talkshow Op1. "Dat is het laatste dat ik wil."
 

Dinsdag: 'Geen landelijke lockdown te verwachten bij oplaaien virus

Als er al sprake is in ons land van een nieuwe 'lockdown' omdat het coronavirus weer oplaait dan zal het geen landelijke zijn. Mogelijk zullen mensen of groepen in quarantaine moeten, maar dat zal dan plaatselijk of regionaal zijn. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen maandag na afloop van het Veiligheidsberaad van de 25 Veiligheidsregio's.
 

Woensdag: Amerikaans vaccin tegen coronavirus zorgt voor antistoffen

Een Amerikaans experimenteel vaccin tegen het coronavirus heeft goed aangeslagen bij de 45 proefpersonen en heeft bij allen voor antistoffen gezorgd. Daarnaast hebben de proefpersonen geen last gehad van noemenswaardige neveneffecten. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers over het vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna.
 

Donderdag: aanhoudende klachten onder ex-coronapatiënten die thuisbleven

Coronapatiënten die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis, lijken moeizamer te herstellen dan de opgenomen patiënten. Dat zeggen longartsen in een enquête van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) . Zij zien op dit moment in de polikliniek veel ex-Covid-19-patiënten met ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
 

Vrijdag: 'Klacht ouderen- en thuiszorg over RIVM kan niet wachten tot na de zomer'

De Tweede Kamer moet terugkomen van reces om zich te buigen over de klacht van de ouderen- en thuiszorg dat het coronabeleid patiënten en personeel in gevaar heeft gebracht, vinden vier oppositiepartijen. Dat kan volgens hen niet wachten tot de Kamer in september weer bijeenkomt.
 
Door: Nationale Zorggids