Wijkgericht werken, Vivium, het Gooi

WEESP – Deze week start thuiszorg Verpleging en Verzorging, onderdeel van Vivium Zorggroep, met een nieuwe manier van werken om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. Het is de bedoeling dat, door zogeheten wijkteams, zorgverleners dichter bij de patiënten komen te staan en hierdoor de zorg beter kan worden afgestemd op de persoonlijke vragen en wensen. Dat meldt Dichtbij.nl.

Wijkteams hebben als groot voordeel dat zij zelfsturend zijn en hierdoor zelf het werk organiseren en sturen. Het is de bedoeling dat door de inzet van wijkteams beter tegemoet kan worden gekomen aan de eisen van ouderen die steeds langer thuis blijven wonen. Zij krijgen als zij Zorgzwaartepakket (ZZP) 1 of 2 hebben geen verwijzing meer naar een verzorgingshuis, waardoor zij vaker een beroep zullen doen op de thuiszorg.

Elly van der Veen die de veranderingen bij Vivium Zorggroep begeleidt schetst: “het is de verwachting dat de nieuwe organisatie-opzet een kwaliteitsimpuls geeft. De teams kunnen snel inspelen op een persoonlijke zorgvraag, zijn op de hoogte van wat er in de wijk speelt en staan in nauw contact met huisartsen, apothekers en andere zorgverleners in de eigen wijk”.

De thuiszorg in Weesp start als eerste binnen Vivium Zorggroep met de invoering van de wijkteams. In de eerste helft van het volgend jaar starten de overige teams in het Gooi.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal