Normal_euthanasie

Als alternatief voor een injectie bij euthanasie, zouden artsen de patiënt een drankje kunnen laten innemen. Dit zou vooral voor de artsen minder belastend zijn, omdat de patiënt zelf de handeling verricht die uiteindelijk tot de dood zal leiden. Twee artsen pleiten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde voor het alternatief. Dit meldt NOS.

Nu is het zo dat de persoon een injectie krijgt, die vaak binnen tien minuten tot de dood leidt. Een drankje is ook een mogelijkheid maar duurt met dertig minuten iets langer om te werken. Voor artsen zou het drankje kunnen helpen om ondanks eigen bezwaren euthanasie te verrichten. Op zo’n moment is het niet de huisarts die een dodelijke injectie toedient, maar is het de patiënt zelf die het drankje drinkt.

De twee artsen, emeritus-hoogleraar toegepaste psychologie Pieter Jan Stallen en voormalig huisarts Michiel Marlet, onderzochten meer dan 200 gevallen van euthanasie waarbij voor een drankje werd gekozen. Bij zes op de zeven mensen leidde dit binnen een half uur tot de dood. Dit ging vrijwel zonder complicaties.

Niet de voorkeur

In 2012 is ook al eens gekeken naar het alternatief. Toen stelden apothekersorganisatie KNMP en artsenorganisatie KNMG nog dat een drankje ‘niet de voorkeur’ heeft. Zo zou het verloop van overlijden onvoorspelbaar zijn en hadden artsen er slechte ervaring mee. Dit kwam omdat patiënten het drankje bijvoorbeeld uitbraakten en omdat het soms uren kon duren voordat de patiënt overleed.

De onderzoekers stellen nu dat er dingen veranderd zijn waardoor deze complicaties geen reden zijn om er niet voor te kiezen. De dosering is verhoogd en er wordt voor de zekerheid een infuus ingebracht bij de patiënt. Zo kan, indien nodig, altijd nog een dodelijke injectie worden gegeven als het drankje niet voldoende werkt. Ook wordt gebruik gemaakt van een anti-braakmiddel waardoor het drankje niet weer naar buiten komt.

Door: Redactie Nationale Zorggids