Normal_rss_entry-259742

Branchevereniging ActiZ en Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderenzorg, zijn sceptisch over het plan van het kabinet om op 4 januari te starten met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus.

ActiZ merkt op dat veel zaken nu nog niet duidelijk zijn en maakt zich zorgen. "Wij delen de ambitie van de minister van Volksgezondheid om zo snel als mogelijk te beginnen met vaccineren. Maar het nu noemen van de datum van 4 januari 2021 door de minister vindt ActiZ erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur."

De ouderenzorg komt als eerste voor vaccinatie in aanmerking. Dat geldt voor zowel de cliënten als de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen. ActiZ noemt dat goed nieuws: "Maar om dit verantwoord voor te bereiden en goed te regelen moet een aantal randvoorwaarden zijn geregeld. Het veilig en verantwoord toedienen op grote schaal vereist een operatie van ongekende omvang met militaire precisie. Het definitieve draaiboek van het ministerie van Volksgezondheid heeft ActiZ nog niet gezien. Er zijn nog veel vragen en weinig antwoorden op dit moment."

Ambitieuze startdatum

Ook Verenso is sceptisch: "De datum van 4 januari lijkt ons vrij ambitieus. Als veldpartijen hebben we intensief overleg met Volksgezondheid over de vaccinatiestrategie en -organisatie. Ofschoon wij de druk om snel met een vaccin te komen begrijpen, hebben wij aangegeven in dit traject graag zorgvuldig te werk te willen gaan. Zo is het belangrijk afdoende tijd te nemen voor bijvoorbeeld het verspreiden van informatie over werking en mogelijke bijwerkingen van het uiteindelijk goedgekeurde vaccin. Welk vaccin eind december wordt goedgekeurd, is nog niet bekend. Ook vergt het daadwerkelijk kunnen vaccineren van zulke grote groepen mensen een goede organisatie."

Dinsdag kwam naar buiten dat in de eerste week van januari mogelijk de eerste mensen worden ingeënt tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid liet dat weten naar aanleiding van de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), dat de vaccins moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm. De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie.

Het kabinet besloot dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen. Het eerste vaccin dat wordt verwacht - van BioNTech/Pfizer - kan deze maand al aan Nederland worden geleverd, voordat het is toegelaten op de markt. Het gaat dan om een miljoen doses, waarmee 450.000 mensen kunnen worden ingeënt. Zodra de toestemming er is, kan meteen worden begonnen met het vaccineren. De vaccins zullen op een of meerdere geheime, beveiligde locaties worden opgeslagen.

Door: ANP