Normal_operatie_operatiekamer_ok_chirurg_arts

Niet alleen collega’s van het Medisch Spectrum Twente (MST) zouden de dupe zijn geweest van het grensoverschrijdende gedrag van een traumachirurg, ook collega’s bij zijn voormalig werkgever Radboudumc zijn slachtoffer zijn geweest van intimidatie en seksueel onacceptabel gedrag door de gerenommeerde chirurg. Dit meldt de Volkskrant. 

Volgens een oud-medewerker ging de arts zo hard tekeer tegen een assistent in opleiding dat deze nooit meer is teruggekeerd naar het Nijmeegse ziekenhuis. Het Radboudumc zegt nooit officieel klachten over de 64-jarige traumachirurg te hebben ontvangen. “Het beeld dat naar voren komt is dat van een deskundige arts, maar ook een arts die extravert en aanwezig was. Voor zover wij kunnen nagaan was zijn vertrek vrijwillig en stond dat los van meldingen of klachten”, aldus het ziekenhuis.

Klachten alsnog melden

Eén van de klagende medewerkers nam hiervoor een extern vertrouwenspersoon in de arm en maakte hier later ook een melding van bij de raad van bestuur die toezegde hierop actie te ondernemen. Echter, voordat daar sprake van was, vertrok de chirurg naar MST. Het Radboud laat het hier niet bij zitten en roept medewerkers op om oude problemen of klachten alsnog te melden.

Ontslagen door MST

Na zeker achttien meldingen over grensoverschrijdend gedrag door de traumachirurg, heeft het MST hem ontslagen.  Informatie hierover kwam medio mei via de Volkskrant naar buiten. De chirurg, met een indrukwekkend cv, zou verbaal agressief zijn, intimideren en ongewenst seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen. Meldingen die binnenkwamen waren met name afkomstig van verpleegkundigen, coassistenten en secretaresses.

'MELDINGEN ZIJN OP ELKAAR AFGESTEMD'

De chirurg heeft in een reactie aan de Volkskrant laten weten dat sommige meldingen op de waarheid gebaseerd zijn en dat hij soms verbaal agressief was. Echter, hij zegt zich nooit te hebben gerealiseerd dat zijn woorden als hard of kwetsend beschouwd konden worden. Ook erkent de man dat hij ooit iemand in een operatiekamer aan de kant heeft geduwd. Hiervoor zou hij zijn excuses hebben aangeboden. “Die achttien meldingen zijn op elkaar afgestemd, denk ik. Er is actief gezocht naar klachten, in de periode dat ik op vakantie was”, schrijft hij. Van machtsmisbruik of seksueel grensoverschrijdend gedrag zou geen sprake zijn.

Door: Nationale Zorggids