Normal_geld

Vijf topfunctionarissen in de zorg en het onderwijs hebben in 2014 de balkenendenorm illegaal overschreden met hun inkomen. Dit schrijft minister Plasterk aan de Tweede Kamer, meldt NOS.

De salarissen van 33.000 functionarissen bij 5800 instellingen zoals woningcorporaties, onderwijsorganisaties en zorginstellingen zijn onderzocht. De vijf topfunctionarissen verdienden gemiddeld 30.000 euro meer dan de balkenendenorm van 230.474 euro. In 2013 hadden nog zeven functionarissen een te hoog inkomen met een gemiddelde overschrijding van 40.000 euro. Daarnaast hadden 2800 mensen een hoger inkomen dan de balkenendenorm. Dit was echter niet illegaal, omdat zij onder een overgangsregeling vallen die nog een jaar geldig is. 
 
Dit jaar is de balkenendenorm in het kader van de Wet Normering Topinkomens (WNT) aangescherpt naar maximaal 100 procent van een ministersalaris. Dat komt neer op 178.000 euro per jaar. Eerder was de norm vastgesteld op 130 procent. Volgens minister Plasterk blijft de kwaliteit van de bestuurders gelijk. De aanpassingen lijken de doorstroming van topfunctionarissen naar andere organisaties die onder de WNT vallen wel tijdelijk te remmen.
 
Van de overtreders werkten er twee in de zorg, namelijk bij het Rotterdamse ziekenhuis Sint Franciscus Gasthuis en bij de stichting Careyn, een zorgorganisatie in Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland. Drie personen waren werkzaam in het onderwijs.
 
© Nationale Zorggids