Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Vorig jaar heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) 21 mensen berispt die zich onterecht voordeden als arts, tandarts of psychiater. Mensen die misbruik maken van een medische titel krijgen een forse bestuurlijke boete van de IGZ. Als gevolg van een wijziging in de Gezondheidswet, staat het de inspectie vrij om deze gegevens nu openbaar te maken. Dat meldt de Volkskrant. 

In 2015 deden vijf mensen zich voor als tandarts. Eén van de tandartsen was eerder uit zijn ambt gezet, maar weigerde zijn werk neer te leggen. Nog eens vier tandartsen deden zich onterecht voor als orthodontist. Twee mensen deden zich vorig jaar voor als psychotherapeut of psycholoog.

Een andere belangrijke overtreding waarvoor de IGZ boetes oplegt is een overtreding van de geneesmiddelenwet. Adverteerders mogen online bijvoorbeeld geen reclame maken voor een buitenlandse website die geneesmiddelen verkoopt. Ook spoorde de inspectie een arts op die in het buitenland recepten uitschreef zonder vooraf persoonlijk contact te hebben gehad met de patient. Een buitenlandse apotheek stuurde de middelen vervolgens op naar de patient in Nederland. Echter kan tegen de man geen actie worden ondernomen, de inspectie kan alleen ingrijpen bij mensen die eraan meewerken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids