Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De kans is groot dat de 42 artsen van het failliete Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hun honorarium nooit meer terugzien. Artsen stonden deze week in de rechtbank om te bekijken hoe ze aanspraak kunnen maken op de 4,8 miljoen euro van de zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en ONVZ. Dit geld staat momenteel op een tussenrekening, maar onbekend is hoe dit geld verdeeld wordt. Dat melden Algemeen Dagblad en Skipr. 

Zo’n vijf jaar geleden ging het ziekenhuis uit Spijkenisse failliet. De medisch specialisten waren niet alleen hun praktijk kwijt, maar ook het geld dat ze hadden geïnvesteerd. Ze zouden behandelingen nog vergoed moeten krijgen, maar door het faillissement gebeurde dat niet.

De artsen konden hun praktijk niet elders vestigen, omdat het patiëntenbestand dat ze in het Ruwaard van Putten hadden opgebouwd daar bleef. Het ziekenhuis was namelijk overgenomen. Ondanks dat een deel een tijdelijk contract aangeboden kreeg van Spijkenisse Medisch Centrum, hadden ze geen goodwill meer. Deze goodwill was bedoeld voor pensioendoeleinden.

Volgens de medisch specialisten is het failliete ziekenhuis hen 18 miljoen euro, waarvan 10 miljoen goodwill, verschuldigd. Maar daar kunnen de curatoren zich niet in vinden, te meer omdat zij niet de enige schuldeisers zijn. De 4,8 miljoen dat in het bezit is van de verzekeraars is hun enige kans op geld. Maar hoe dit bedrag verdeeld wordt, moet nog blijken. Het is aan de rechter om te beslissen hoeveel hiervan naar de artsen gaat en hoeveel naar de curatoren. Het is overigens mogelijk dat CZ nog meer geld bijlegt, omdat de verzekeraar nog niet alles betaald heeft.

Door: Redactie Nationale Zorggids