Normal_medicijnen_overdosis_medicatie

De medicatie van honderdduizenden 65-plussers wordt momenteel niet jaarlijks gecontroleerd door huisartsen en apothekers. De artsen en apothekers vinden de vergoeding die zij voor een medicatiecheck krijgen van de zorgverzekeraars te laag. Op hun beurt weigeren verzekeraars de vergoeding te verhogen. het niet voldoende, verzekeraars weigeren de vergoeding te verhogen. Dit meldt Skipr.

De jaarlijkse medicatiecheck wordt sinds 2014 door de meeste zorgverzekeraars vergoedt. Patiëntenfederatie NPCF en Unie KBO hopen dat het meningsverschil tussen de zorgverzekeraars en de huisartsen en apothekers snel wordt opgelost zodat weer meer mensen worden opgeroepen voor de controle.

Door het uitvoeren van de check wordt gecontroleerd of patiënten een bepaald medicijn nog nodig hebben en of dit goed samengaat met andere middelen. Dit is nodig omdat herhaalrecepten veelal automatisch verlengd worden, ook al zijn de klachten allang verdwenen. Hierdoor slikken veel ouderen meer medicatie dan zij nodig hebben. Huisartsen en apothekers vinden de vergoeding die zorgverzekeraars nu uitbetalen te laag om de belangrijke medicatiecheck op grote schaal uit te blijven voeren. Zij zien zich hierdoor genoodzaakt om tijdelijk te minderen met deze controle.

Naar verwachting kan het medicijngebruik onder ouderen met ruim 100 miljoen euro per jaar omlaag. Ook worden dure ziekenhuisopnames door verkeerd gebruik van medicatie voorkomen door betere controle hierop.

© Nationale Zorggids