Normal_11519

OUWEKERK (Novum) - In Zeeland is dinsdag groot alarm geslagen na de ontdekking van een giftige alg in een kreek bij het Zeeuwse Ouwerkerk. Het advies is het water niet aan te raken, waarschuwt de veiligheidsregio Zeeland.

Het gaat om de algensoort dinoflagellaat, die in het oostelijke deel van de kreek op Schouwen-Duiveland werd aangetroffen. De mate van giftigheid wordt onderzocht. Vorige week heeft het waterschap Scheldestromen samen met Rijkswaterstaat monsters in de kreek genomen, nadat een hond die in de kreek had gezwommen was overleden. In zijn maag werd de giftige alg aangetroffen.

Het waterschap plaatste vorige week al waarschuwingsborden bij de kreek. Ook werd nabijgelegen recreatiebedrijven geadviseerd hun gasten op het mogelijke gevaar van het water te wijzen.

De aangetroffen algensoort, die voluit dinoflagellaat alexandrium ostenfeldii heet, is de minst giftige soort van de alexandriumfamilie. Vooral de inname van water met de algensoort vormt een risico, meldt het waterschap.

De veiligheidsregio in Zeeland besloot dinsdag groot alarm te slaan, om snel mensen samen te brengen voor overleg. Dat overleg werd rond 14.00 uur afgerond. De veiligheidsregio kondigde dinsdag een grip3- fase van rampenbestrijding aan. Dat gebeurt normaal wanneer er dreiging is voor het welzijn van de bevolking.