Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet__1_

Schotland gaat de corrigerende tik verbieden. In Nederland is deze tik, ook wel de pedagogische tik genoemd, sinds 10 jaar verboden. Ouders mogen hun kind geen klap geven, zo staat in ons wetboek. Ook ander geestelijk, lichamelijk of ander vernederend geweld is niet toegestaan. Dat meldt RTL Nieuws. 

Voor de invoering van het verbod in Nederland in 2007, gaf 19 procent van de ouders aan hun kind wel eens een corrigerende tik te geven of hardhandig aan te pakken als hij of zij iets verkeerd deed. Ouders lijken te denken dat het een effectief middel is voor het aanleren van grenzen, maar volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) hebben dergelijke straffen alleen voor korte tijd effect. 

In 2014 praatten twee artsen de 'pedagogische' tik goed. Zij vinden een dergelijke klap geen probleem, zolang het weinig pijn veroorzaakt, gecontroleerd is en alleen gebruikt wordt bij kinderen tussen de twee en zes jaar. Een kind die een klap krijgt heeft achteraf ook recht op uitleg van zijn ouder. Intensivering van de pedagogische tik is niet toegestaan. Rob Bakker en Anneke Bulk-Bunschoten stuitten op veel boze collega-artsen.

Het NJi waarschuwt voor de gevolgen van kindermishandeling, want daar valt een corrigerende tik onder. Geslagen kinderen kampen met fysiek letsel, angsten en depressieve gevoelens en een laag zelfvertrouwen. Een ouder die een kind slaat kan ook niet rekenen op vertrouwen van het kind, wat later in het leven leidt tot verslavingen, agressie en zelfs kindermishandeling bij hun eigen kinderen.

Per jaar overlijden in Nederland 13 van de 119.000 mishandelde kinderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids