Normal_mishandeling_kind_knuffel

Veilig Thuis Rotterdam heeft in 2016 een meisje bij haar moeder weggehaald omdat het meisje op school zou hebben gezegd dat haar moeder haar sloeg en schopte. De organisatie heeft hiervoor geen besluit van de kinderrechter afgewacht en heeft ook geen vrijwillige toestemming van de moeder ontvangen. Daarom is Veilig Thuis Rotterdam in de schijnwerpers komen te staan bij het Openbaar Ministerie (OM). Dit meldt NRC. 

Tot op heden is niet bewezen dat moeder Sharon haar inmiddels 8-jarige dochter heeft mishandeld. De kinderrechter en Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond vinden dat Sharon na drie jaar weer een kans moet krijgen om moeder te zijn voor haar dochter. Al drie jaar lang verblijft het meisje op een voor haar moeder onbekende locatie bij een pleeggezin. Ze zien elkaar wel, maar vaak is het niet. Sharon deed aangifte tegen Veilig Thuis, maar de zaak is later geseponeerd.

Agressief verleden

Sharon heeft een agressief verleden. Ze was al bekend bij Veilig Thuis omdat ze haar broer met een keukenmes had aangevallen. Toen ze zelf nog een tiener was, kreeg ze wegens enkele geweldsdelicten drie jaar jeugddetentie.

Ze snapt het wel, zegt ze, maar haar dochter heeft ze nooit aangeraakt. “Maar ik verwijt mezelf veel. Ik was verbaal agressief, veel dronken, eigenlijk zorgde mijn moeder voor haar. Maar het feit is: ze hebben mijn dochter ontvoerd, en nooit onderzocht of haar verhaal wel klopte”, zegt ze tegen NRC. Veilig Thuis zegt dat Sharon aan het einde van die bewuste dag in 2016 akkoord ging met de uithuisplaatsing. Zij beweert echter van niet. Zes maanden hierna gaat ook de kinderrechter akkoord.

Rol kinderrechter

Jeugdzorginstellingen mogen een kind uit huis plaatsen, mits zij ouders een laatste kans hebben gegeven op medewerking. Hier komt dan geen rechter aan te pas. Echter, rechters zijn een soort onafhankelijk orgaan dat beoordeelt of een kind uit huis geplaatst moet worden of niet.

Zorgen om dochter

Ondertussen had in 2017 al een onderzoek van start moeten gaan dat doorslaggevend zou zijn voor terugplaatsing van het meisje. Dit onderzoek is nog steeds niet afgerond en alle partijen wachten af. De afgelopen jaren heeft Sharon agressietherapie gevolgd, volgt ze een opleiding en heeft ze een baan. Ze maakt zich zorgen om haar dochter die steeds opstandiger wordt. Voor de uithuisplaatsing presteerde ze goed op school, nu niet meer. 

Door: Nationale Zorggids