Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

Gemeenten moeten hun inwoners beter voorlichten over de regels en mogelijkheden die er zijn om langer zelfstandig wonen te bevorderen. De informatie die staat op de websites van de gemeenten, is ronduit slecht. Dat is de mening van Marnix Norder van het Aanjaagteam Langer Zelfstandig wonen (AJT), meldt Binnenlands Bestuur. 

Norder beklaagt zich over het feit dat gemeenten nauwelijks informatie verstrekken. "Als u een vraag heeft, maak dan een afspraak met het zorgloket", staat bijvoorbeeld op gemeentelijke websites te lezen. Het zou volgens hem verkeerde verwachtingen wekken. “In de praktijk blijkt vaak dat mensen simpele aanpassingen aan huis als een valbeugen in de douche zelf moet betalen. Zet dat dan op de site. Dat scheelt tijd en dan wek je geen verkeerde verwachtingen”, aldus Norder. Bij meer informatie op de website kunnen mensen zelf de beslissing maken of ze het aanvraagproces aan gaan.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken helpt de gemeenten door een toolkit te ontwikkelen die eenvoudig de juiste informatie op de site kan zetten. Inwoners krijgen antwoord op vragen als 'wat kan u zelf doen bij woningaanpassingen' of 'wat komt er kijken bij de realisatie van een mantelzorgwoning'. Gemeenten kunnen de tekst aanpassen aan de lokale situatie.

© Nationale Zorggids