Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Zorgvilla Mardan in Wildervank mag voorlopig geen zorg meer verlenen. Dat staat in een vervangende aanwijzing die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gegeven. Het verscherpt toezicht bij Stichting de Gelderhorst in Ede is ondertussen beëindigd. Dat meldt IGZ.

Zorgvilla Mardan is onderdeel van Mardan Zorg. Deze is een kleinschalige zorgaanbieder voor begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging. Zorgvilla Madan is op 1 januari 2016 gestart. In deze zorginstelling wonen cliënten met heel verschillende zorgvragen.

Na een periode van verscherpt toezicht gaf de IGZ Mardan in september 2016 een aanwijzing omdat de zorg niet aan de normen voldeed. De inspectie zag aanhoudende risico’s voor cliënten. Mardan kreeg in de aanwijzing van september 2016 drie maanden om de nodige verbeteringen door te voeren. De verbeteracties hebben tot nu toe niet geleid tot verbetering van de kwaliteit van zorg.

De inspectie ziet een gebrek aan verbeterkracht bij de organisatie en de bestuurder. Hierdoor is er sprake van een voortdurende risicovolle situatie met geen uitzicht op verbetering. Daarom legt de inspectie nu een vervangende aanwijzing op. Deze komt in de plaats van de aanwijzing van september 2016. Mardan moet de huidige cliënten binnen twee weken overdragen aan andere zorgaanbieders. De zorginstelling mag voorlopig ook geen nieuwe cliënten aannemen.

Mardan mag pas weer zorg leveren wanneer zij naar het oordeel van de inspectie voldoet aan de normen voor het leveren van goede zorg. Gebeurt dat niet, kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

De Gelderhorst biedt huisvesting, dienstverlening en verzorging aan oudere doven. En kwam onder verscherpt toezicht te staan toen er geen sprake was van goed bestuur. Er ontstond een patstelling. De inspectie heeft vastgesteld dat er inmiddels weer sprake is van goed bestuur.

Door: Redactie Nationale Zorggids