Normal_bacterie4423

Verpleeghuis Leythenrode in Leiderdorp is besmet met de ziekenhuisbacterie MRSA. Sinds eind mei zijn tenminste 34 bewoners van het verpleeghuis besmet geweest. Momenteel zouden er nog 6 bewoners een besmetting hebben. Er wordt nog gewacht op de uitslag van genomen kweekjes van twee afdelingen. Dit meldt het Leidsch Dagblad. 

De cliënten van de dagbehandeling moeten nog worden onderzocht op eventuele besmetting. De mensen die besmet zijn geweest worden nog wel goed in de gaten gehouden. "Het is een heel vervelende, hardnekkige bacterie", zegt een woordvoerster van het verpleeghuis. "Maar infecties hebben zich niet voorgedaan." De besmetting heeft echter wel gevolgen voor de dagelijkse gang van zaken. Bewoners die besmet zijn moeten op hun afdeling en het liefst op hun kamer blijven. Medewerkers mogen nog maar op één afdeling werken en moeten extra hygiënemaatregelen nemen. Ook geldt er een opnamestop op de afdelingen waar de bacterie is gevonden. Bij één personeelslid is een variant van de ziekenhuisbacterie gevonden; de medewerker is voorlopig naar huis gestuurd. 
 
MRSA is berucht omdat het ongevoelig is voor de meeste antibiotica. De behandeling in Leythenrode lijkt echter aan te slaan. “Van 34 bewoners die besmet waren, testen er inmiddels 28 negatief,” aldus de woordvoerster. Het verpleeghuis verwacht op uiterlijk 3 september de laatste testuitslagen binnen te hebben. Maar, zo vertelt de woordvoerster, “De bron van de besmetting is nog niet gevonden."
 
© Nationale Zorggids