Ouderen gebruiken steeds vaker spraakassistent en kunnen zo langer zelfstandig wonen

Spraakassistenten zoals die van Google (Home) kunnen ouderen helpen om langer zelfstandig te blijven. Dit blijkt volgens ouderenorganisatie ANBO uit onderzoek onder 3.450 ouderen.

De spraaktechnologie kan een hulpmiddel zijn om bijvoorbeeld het noodnummer 112 te bellen, zoekvragen over vertrektijden van het openbaar vervoer te stellen of boodschappenlijstjes of andere geheugensteuntjes te maken. Ook Apple heeft zo'n spraaktechnologie, genaamd Siri.

Ruim een vijfde van de ondervraagde ouderen (22 procent) heeft al kennis gemaakt met spraaktechnologie. Twee derde van hen geeft aan dat ze door het stellen van vragen aan de spraakassistenten langer onafhankelijk zijn en er daarom graag gebruik van maken. Volgens de ANBO vinden de ondervraagden dat de technologie kansen biedt om hun leven beter en leuker te maken. Wel stellen zij dat de techniek beter moet. Ze willen zoekvragen liefst in hun eigen woorden stellen, in plaats van met vaste commando's zoals nu het geval is.

Het onderzoek maakt onderdeel uit van het Project Zilver, een samenwerking van Novum (het innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank), Google, Achmea, een betrokken ondernemer en ANBO.

Door: ANP