Normal_copyright_stockfreeimages_roken_ongezond_gezondheid_tabak

Ruim een derde deel van de medisch specialisten wil een behandeling weigeren aan mensen die door hun ongezonde manier van leven ziek zijn geworden. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1300 artsen, uitgevoerd dor omroep KRO-NCRV, meldt Trouw.

Veertig procent van de respondenten zou het recht willen hebben om een behandeling van ongezonde mensen te weigeren. Een op drie van de ondervraagden zou van dit recht gebruikmaken als de ongezonde leefstijl een oorzaak is van de aandoening. De meeste specialisten willen nooit een patiënt de deur wijzen.

Medard Hilhorst van het Erasmus MC in Rotterdam is van mening dat het uiterst lastig te bepalen is of een ziekte echt te wijten is aan een ongezonde leefstijl. "Er zijn altijd erfelijke invloeden. En er is een sociale component: mensen met een laag inkomen leven vaak ongezonder”, zegt hij. “Moet je hen daarom dan niet behandelen? Dat zal als een boemerang op de artsen terugslaan, als je daarover al iets wilt beslissen, lijkt me dat een politieke zaak."

Dokters vinden ook dat ze de patiënt informatie moeten geven over de gevolgen van een ongezonde leefstijl. Dat zou een goede manier zijn om de zorgkosten terug te dringen. Uit het onderzoek van KRO-NCRV blijkt daarnaast dat een grote meerderheid vindt dat de overheid meer moeten doen aan gezondheidsvoorlichting. 

© Nationale Zorggids