Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Op maandag 26 augustus staat voor het eerst een arts terecht voor euthanasie op een 74-jarige vrouw met ernstige dementie. In een videofilmpje op Twitter legt het Openbaar Ministerie (OM) uit waarom deze verpleeghuisarts terechtstaat. Dit meldt de Telegraaf. 

Het OM licht toe: “We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van deze arts, maar vinden dat de arts nadrukkelijker in gesprek had moeten gaan met de dementerende patiënte. De wet biedt op dit punt geen duidelijkheid en daarom leggen we dit voor.”

Berisping door tuchtcollege

De verpleeghuisarts, die inmiddels met pensioen is, werd begin 2018 al berispt door het medisch tuchtcollege. Hoewel de dementerende vrouw in haar wilsverklaring had laten opnemen euthanasie te willen bij dementie, had de arts nog één keer met de patiënte moeten praten over het beëindigen van haar leven, vinden het OM en het tuchtcollege.

Wisselende wensen

Bovendien stond in haar wilsverklaring dat ze zelf het moment van euthanasie wilde kiezen. Daar vroeg de patiënte tijdens haar verblijf in het verpleeghuis niet specifiek om. De ene keer zei ze dood te willen, de andere keer wilde ze dat juist niet. In overleg met de familie van de vrouw is uiteindelijk toch gekozen voor beëindiging van haar leven. 

Door: Nationale Zorggids